دیتاسنتر | طراحی دیتاسنتر | راه اندازی Data Center

واژه دیتاسنتر ( Datacenter )  یا مرکز داده به یک محل مرکزی اشاره دارد که در آن همه تجهیزات پردازشی ، شبکه ای و ذخیره سازی ( مانند سرور، سوئیچ ، روتر، استوریج ، فایروال و ...  ) در یکجا متمرکز شده اند تا کار پردازش ، ذخیره سازی دیتا و ارائه سرویس به کاربران نهایی را تسهیل نماید.به لحاظ تنوع سرویس ها و تعداد تجهیزات موجود در دیتاسنتر ابعاد و اندازه دیتاسنترها میتواند متفاوت باشد.بعضی دیتاسنترها در حد یک اتاق و بعضی در حد گروهی از چندین ساختمان مجاور هم میباشند.از بزرگ ترین دیتاسنترهای دنیا میتوان به دیتاسنتر گوگل و آمازون اشاره کرد. سرویس های ارائه شده در دیتاسنتر میتواند از وب سرویس گرفته تا سرویس ایمیل ، پرتال سازمانی ، کلود اختصاصی ، دیتابیس و خیلی از موارد دیگر باشد.

طراحی دیتاسنتر

برای سهولت نصب تجهیزات در دیتاسنتر یا مراکز داده از رک استفاده میکنند که رک های hp در بین انواع رکها بسیار پرطرفدار میباشند.رک ها در ردیف های عمودی کنار هم نصب شده و تجهیزات مربوطه داخل آنها نصب میگردند. به دیتاسنتر server farm نیز اطلاق میگردد.در هنگام پیاده سازی دیتاسنتر به صورت اصولی موارد متعددی بایستی در نظر گرفته شود که به تفصیل در استاندارد TIA-942 شرح داده شده است. در این استاندارد نکات لازم در طراحی و نصب مراکز داده از جمله کف و سقف کاذب، سیستم های اعلان و اطفاء حریق، برق اضطراری، نوع کابل کشی ها، کولینگ یا سیستم تهویه هوای دیتاسنتر مطرح شده است.استانداردهای کابل کشی وTiering  یا طبقه بندی دیتاسنتر همگی بایستی در طراحی و پیاده سازی مراکز داده لحاظ گردند.در استاندارد ANSI/TIA-942 به همه ابعاد فیزیکی دیتاسنتر از قبیل محل سایت، معماری سایت، امنیت، ایمنی، مهار آتش، سیستمهای مخابراتی و الکترونیکی توجه همه جانبه شده است.

 

دیتاسنتر

 

انواع Tier  در دیتاسنتر اشاره به میزان پایداری و stable بودن دیتاسنتر دارد.در حقیقت میزان دردسترس پذیری یاavaillability  دیتاسنتر را بهTier  های 1 تا 4 تقسیم بندی میکنیم که در Tier-1  هیچ گونه کامپوننت redundant پشتیبان یا در دیتاسنتر استفاده نمیگردد و دارای کمترین تحمل خطا میباشد. در Tier-2  بخشهای مختلف دیتاسنتر (uplink ها، سیستمهای تهویه هوا یا HVAC ، پاور سرورها، UPS  ها و ... ) به تجهیزات redundant   مجهز میشوند ولی مسیر کابلکشی های برق، شبکه و ... فقط یک مسیر میباشد به معنای دیگر فقط یک distribution path  در دیتاسنتر وجود دارد و هیچ گونه مسیر جداگانه ای برای آنها وجود ندارد. برای جا افتادن موضوع فرض کنید در دیتاسنتر دو عدد UPS  نصب شده است ولی هر دو UPS فقط از یک تابلو برق و یک مسیر، برق سرورها را تامین میکنند که اگر کابل مربوطه دچار مشکل شود عملا همه سرورهای دیتاسنتر قطع خواهد شد. در Tier-3 چندین مسیر  برق و شبکه یا distribution path چندین  متفاوت به تجهیزات سرویس میدهند ولی در هر لحظه فقط یک مسیر فعال میباشد. در Tier-4  چندین مسیر متفاوت در حالت active-active  فعال میباشند، یعنی همه مسیرها همزمان فعال میباشند و در صورت خرابی یک مسیر برق، شبکه و ... هیچگونه قطعی صورت نخواهد گرفت.

نکات طراحی دیتاسنتر

  • محل احداث دیتا سنتر روی گسل نباشد که با مراجعه به استاندارد ملی زمین شناسی قابل تعیین میباشد

  • ایجاد اتاقک جدا برای باطری های اسیدی ups و اینکه هوای این اتاق کامل عوض شود و فقط به چرخیدن هوا تمرکز نکنیم. زیرا باطری های flooded cell هیدروژن تولید میکنند و این موضوع خطرناک است.

  • از نگهداری ups های بیشتر از 100kva در داخل computer room جلوگیری بعمل آید.

  • عدم عبور لوله اب و فاضلاب از اطراف دیتاسنتر

  • درنظر گرفتن ارتقاع  حداقل 2/6 متر از کف تا سقف

  • برق تجهیزات روشنایی از برق تجهیزات شبکه جدا باشد

  • رک ها حتما روی شاسی سوار شوند.

  • رنگ رک آنتی استاتیک و ضدخش انتخاب گردد

  • در هنگام خرید رک تحمل وزن تجهیرات در نظر گرفته شود

  • فاصله بین رک تا اولین مانع روی سقف حداقل 46 سانتی متر میباشد.

  • جلوی رک ها حداقل 100 سانتی متر و پشت رک ها 80 سانتی متر فضای خالی وجود داشته باشد

  • استفاده از دستگاه های کنترل رطوبت هوا واینکه رطوبت محیط بین 40 تا 55 درصد در نوسان باشد.

  • از بین سیستم های سرمایشی یکی از مدل های in-room یا in-row و یا in-rack بایستی انتخاب شوند. اولی سرمایش از کف بوده و رک ها بهم میچسبند.در مدل in-rack فقط داخل رک خنک میشود و نیازی به درب توری رک نداریم

  • استفاده از تجهیزات تهویه هوا موسوم به ventilation air در بخش NOC برای ورود هوای تازه

  • در هنگام قرار داد رک ها روبروی هم و تشکیل راهروی گرم و سرد، عرض راهرو 120 سانتی متر حداقل باشد.

  • نصب دو pdu در داخل هر رک
  • روی pdu ها دکمه on و off نباشد تا براحتی برق تجهیزات قطع نگردد

  • استفاده از پریز برق کف خواب

  • استفاده از ژنراتورهای دیزلی بجای گازی بعنوان برق اضطراری دیتاسنتر

  • ایجاد چاه ارت برای گرفتن ولتاژهای زیاد روی تجهیزات و انتقال به چاه ارت

  • استفاده از چندین چاه ارت برای صاعقه، واحد آی تی و تجهیزات برق و تابلو برق

  • استفاده از تجهیزات fm200 برای اطفای حریق. گاز fm200 گازی غیر سمی بوده وبخوبی داخل تجهیزات نفوذ کرده و حریق را بسرعت کنترل نموده و از خود پسماندی بجای نمیگذارد

  • در صورت استفاده از سیستمهای اطفا حریق مبتنی بر آب یا sprinkler حتما pre action  از نوعباشند یعنی تا قبل از وقوع حریق درون لوله های ان اب به جریان نیفتد.

  • تعبیه drain در کف دیتاسنتر و طراحی کف دیتاسنتر بصورت شیب دار بسمت drain تا اگر آب جمع شود توسط drainer اب پمپ شود و خارج شود

  • استفاده از فضای مجزا برای سرویس های دیتا از isp ها و لینک های مخابراتی که  entrance room نام دارد. تجهیرات service provider ها اینجا قرار میگیرند

  • تعیین اصولی ناحیه MDA یا main distribution area که جایی ست که core router  و core  سوئیچ ها اینجا قرار میگیرند و نقطه مرکزی توزیع کابل کشی میباشد MDA  را معمولا در وسط computer room قرار میدهیم

  • قرار دادن سرورها در فضای eda یا equipment distribution area 

  • تعیین اصولی hda یا horizontal distribution area که در ان سوئیچ های lan,san  و kvm سوئیچ ها در آن قرار میگیرند. اگر دیتاسنتر کوچک است   mda  نقش hda را بازی میکند hda .واسطی است بین mda  و eda

مقالات دیتاسنتر

مشخصات سوئیچ 2960 سیسکو

سوئیچ 2960 سیسکو ، یکی از پراستفاده ترین سوئیچ های لایه دو سیسکو در سازمانها و شرکت ها میباشد. این سوئیچ در مدل 3 لایه ای سیسکو در لایه Access  مورد استفاده قرار میگیرد. به این معنا که سیستمهای کاربران، دوربین های مداربسته و دستگاه هایی که نیاز به برقراری ارتباط با شبکه را دارند به این نوع سوئیچ متصل میشوند، در حقیقیت نقطه اتصال کاربران به شبکه همین سوئیچ 2960 سیسکو میباشد. البته قابل ذکر است این مدل سوئیچ های سیسکو End-of-Life  و End-of-sale شده است و سوئیچ سری Catalyst 2960-X  و Catalyst 2960-XR جایگزین آنها شده است.

2960X Switch

سوئیچ 2960 سیسکو

این سوئیچ ها مجهز به پورت گیگابیت بوده و stackable  میباشند، به این معنا که برای افزایش توانایی سوئیچ ها میتوانیم دو تا هشت سوئیچ شبکه سیسکو را از طریق پورتهای خاصی بنام stack  بهم وصل کنیم  که در این صورت به پهنای باند 80Gbps  میرسیم. البته در سری سوئیچ های جدید سیسکو، این تکنولوژی FlexStack  نام گرفته است. در این تکنولوژی پس از stack  شدن، همه سوئیچ ها از طریق کابل مخصوص و اعمال تنظیمات لازم، یک سوئیچ منطقی واحد بوجود می آید که کار مدیریت همه سوئیچ ها و پورت سوئیچ ها به راحتی انجام میگیرد.

ماژول Stack  سوئیچ سیسکو

ماژول Stack سوئیچ

سوئیچ  جدید  Cisco 2960-XR کمی قابلیتهای لایه 3 را ارائه کرده و قابیلت POE  نیز در هر دو سری X  و XR میتواند وجود داشته باشد.POE  استانداردی است که از طریق کابل شبکه برق تجهزات مورد نظر تامین میشود.استاندارد POE+  در این سوئیچ ها تونایی تولید 740 وات برق برای تجهیزات شبکه را دارد. این سوئیچ ها در مدلهای 24 پورت و 48 پورت عرضه شده و قابلیت ارائه 4 پورت فیبرنوری با سرعت گیگابیت و یا 2 پورت فیبرنوری با سرعت 10G  میباشد. مدیریت دستگاه یا ازطریق web UI  ، محیط کامند (CLI ) و یا از طریق SNMP  امکانپذیر است. در قابلیتهای لایه 3 این سوئیچ که در مدل XR قابل مشاده است میتوان به پشتیبانی از روتینگ پروتکل OSPF  ،  RIP  و  static route اشاره کرد که البته توانایی های یک سوئیچ لایه 3 سیسکو مثل 3750 را تمام و کمال نخواهد داشت ولی کمی دست مدیر شبکه را باز گذاشته است. تکنولوژی Cisco EnergyWise  برای صرفه جویی در مصرف برق در این سوئیچ بکار رفته است. ظرفیت Mac Address Table آن 16 کیلوبایت میباشد و قابلیلتهای امنیتی دستگاه پشتیبانی از استاندارد 802.1X ، Serial Port Analyzer (SPAN)  و BPDU Guard  را شامل میشود.

 

مقایسه سوئیچ های سیسکو

مقایسه مدل های 2960 سیسکو

سوئیچ 2960 سیسکو در مدل های مختلف عرضه شده که اختلاف مدلهای مختلف آن در تعداد پورتهای سوئیچ، تعداد و نوع پورتهای uplink ، ورژن IOS  و پشتیبانی از استاندارد POE  خلاصه میشود.

انواع سوئیچهای 2960 سیسکو با پارت نامبرهای مربوطه به شرح زیر میباشد :

WS-C2960X-48FPD-L

WS-C2960X-48LPD-L

WS-C2960X-24PD-L

WS-C2960X-48TD-L

WS-C2960X-24TD-L

WS-C2960X-48FPS-L

WS-C2960X-48LPS-L

WS-C2960X-24PS-L

WS-C2960X-48TS-L

WS-C2960X-24TS-L

WS-C2960X-24PSQ-L

WS-C2960X-48TS-LL

WS-C2960X-24TS-LL

WS-C2960XR-48FPD-I

WS-C2960XR-48LPD-I

WS-C2960XR-24PD-I

WS-C2960XR-48TD-I

WS-C2960XR-24TD-I

WS-C2960XR-48FPS-I

WS-C2960XR-48LPS-I

WS-C2960XR-24PS-I

WS-C2960XR-48TS-I

WS-C2960XR-24TS-I

 

Print
16737 رتبه بندی این مطلب:
4.5

نوشتن یک نظر

افزودن نظر

x